ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

OZAVEŠČANJE O DIABETIČNI RETINOPATIJI

07.11.2017

Obvestila

 

V UKC Maribor ta teden (od 20. 11. do 24. 11. 2017) poteka akcija spodbujanja sladkornih bolnikov, da enkrat letno opravijo pregled vida. Akcija ozaveščanja poteka na stojnicah v avli Klinike za kirurgijo in avli Klinike za interno medicino. V okviru nacionalnega programa v UKC Maribor deluje Ambulanta za presejanje diabetične retinopatije. Pregledi so za sladkorne bolnike zelo pomembni, saj so ti bolniki zaradi sladkorne bolezni veliko bolj ogroženi.

 

Diabetična retinopatija in diabetični makularni edem sta resni komplikaciji sladkorne bolezni, ki v napredovalni obliki ogrožata vid in prispevata k invalidnosti. Sta tudi glavni vzrok izgube vida med aktivno populacijo v starosti med 20. in 64. letom. Zato je zgodnje odkrivanje sprememb in pravočasno zdravljenje izrednega pomena pri zmanjšanju izgube vida. Dosedanji podatki kažejo, da ima kar približno 20 odstotkov sladkornih bolnikov znake diabetične retinopatije.

 

Preventivni programi potekajo na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor. Bolniki se naročijo na telefonski številki 02 321 17 17, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Bolniki za pregled potrebujejo napotnico diabetologa ali osebnega zdravnika. Pregledi so namenjeni na novo odkritim sladkornim bolnikom in sladkornim bolnikom z blagimi spremembami na očesnem ozadju.

 

Ne izgubite vida zaradi sladkorne bolezni, izkoristite možnost preventivnega pregleda očesnega ozadja.

 

 

 

 

 

 VABILO (60 KB)

 

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Image
© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%