ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

 

Oddelek izvaja bolnišnično zdravljenje, ambulantno obravnavo bolnikov, konziliarno in konzultantsko službo, delo na področju preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb, izobraževanje, znanstveno raziskovalno dejavnost. 

 

V okviru bolnišničnega zdravljenja obravnavamo vse bolnike z infekcijskimi in nalezljivimi boleznimi, razen tistih, ki potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije, saj nimamo enote z respiratorji. Zdravniki imajo svojo področja dela, za katera so posebej usposobljeni, in tako oddelek delimo na odsek za hepatalna in črevesna obolenja, odsek za okužbe dihal, odsek za okužbe osrednjega živčnega sistema in boreliozo, odsek za otroke, odsek za intenzivno nego in septična obolenja ter odsek za ostale infekcijske bolezni, vključno s tropskimi boleznimi. Sami izvajamo hepatalne punkcije in lumbalne punkcije, ki jih izvajamo tudi na drugih oddelkih, kjer tega posega ne obvladajo.

 

V ambulantnem delu, ki je lociran v kletnih prostorih stavbe, imamo 24 ur na dan urgentno ambulanto. Imamo tudi kontrolne ambulante za vsa področja infektologije (glej urnik ambulant). Poleg tega imamo ambulanto za področje obvladovanja bolnišničnih okužb, ambulanto za HIV in svetovalno ambulanto za popotnike. Bolniki, ki dobivajo antibiotik samo enkrat v 24 urah in želijo ambulantno zdravljenje, imajo možnost ambulantnega zdravljenja v času od 7. do 19. ure.

 

Konziliarne preglede izvajamo po urniku redno vsak delovni dan na vseh oddelkih UKC, kjer nas potrebujejo. Nujne konziliarne preglede izvajamo tudi v času izven rednega delovnega časa. Konzultacije pa izvajamo redno v enotah intenzivne terapije znotraj UKC, na Kliniki za pediatrijo redno 2 x tedensko, na področju obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb pa po potrebi glede na epidemiološko situacijo. Posebej razvijamo konzultantsko dejavnost na področju racionalnega zdravljenja s protimikrobnimi zdravili in antibiotične profilakse. Po potrebi izvajamo konzultacije tudi telefonsko, zlasti v sosednjih bolnišnicah, DSO in drugih ustanovah podravske regije, ki izvajajo zdravstveno dejavnost. 

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Text

Predstojnica oddelka:

doc. dr. Nina Gorišek Miksić, dr. med.

Text

Strokovni vodja zdravstvene nege oddelka:

Irena Knuplež, dipl. m. s.

Tel: 02 / 321-26-58

Text

Tajnica oddelka
Tadeja Kolar
tel.: 02/321-26-57

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%