ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Oddelek za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo (ORL in MFK)

Oddelek za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo je bil ustanovljen leta 1919.

 

Oddelek  je v svojem začetku bil sestavljen iz oddelka za bolezni ušes, nosa in grla ter očesne bolezni. 1943. leta se je oddelek ločil, tako da sta nastala dva samostojna oddelka. Leta 2007  se je oddelek  preimenoval iz oddelka za otorinolaringologijo in cervikalno kirurgijo v oddelek za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo.

 

Oddelek za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo se nahaja v prvem nadstropju stavbe 7 UKC Maribor in zavzema 3.096 m2 neto površine. Oddelek ima 50 bolniških postelj in polintenzivno nego. V polintenzivni negi se nahajajo 4 bolniške postelje. Za te bolnike je možno redno opazovanje vseh vitalnih funkcij. Otroci so ločeni od ostalih bolnikov v posebnem delu oddelka. Imajo svojo igralnico in popolnoma ločene sanitarije. Pri otrocih do 6. leta starosti je možno spremstvo enega od staršev brezplačno, pri otrocih ki pa so starejši je sicer spremstvo možno, vendar je zato potrebno dodatno plačilo. Vsem bolnikom je zagotovljen visok bivalni standard. Vse sobe so opremljene s TV sprejemnikom, so dvo ali troposteljne. Le ena soba na oddelku je šest posteljna in je namenjena lažjim bolnikom s pričakovano kratkotrajno hospitalizacijo. V vseh sobah pa so nameščeni vsi priključki za kisik in druge medicinske pline.

 

Oddelek ima pet operacijskih dvoran, tri so namenjene posegom v splošni anesteziji, dve pa posegom v lokalni anesteziji.

 

Medicinska oprema je sodobna, tako da omogoča izvajanje vseh smiselnih posegov v področju ušes, nosa, grla in vratu.

 

Ambulante so razdeljene po različnih področjih otorinolaringologije in so tako tudi opremljene. Sam oddelek ima tudi svojo oddelčno knjižnico z dostopom do najnovejše medicinske literature z našega področja. Prav tako je oddelek opremljen s primernim prostorom za vaje in izobraževanje študentov in ostalega medicinskega osebja.

Trenutno je na oddelku zaposlenih 9 zdravnikov specialistov, od tega sta 2 doktorja znanosti in 2 magistra. 2 sta habilitirana kot docenta na Medicinski fakulteti univerze v Mariboru. Na oddelku je zaposlenih 15 diplomiranih medicinskih ali višjih medicinskih sester ter 25 srednjih medicinskih sester, 6 bolničark in 1 medicinska strežnica. V administraciji pa je zaposlenih 8 zdravstvenih administratorjev. 

 

Sam oddelek tesno sodeluje s Centrom za govor in sluh, tako da imamo redno zagotovljeno sodelovanje z defektologom in logopedom.

 

Dobro je tudi sodelovanje s Kliniko za otorinolaringologijo in z Maksilofacialno kliniko UKC Ljubljana.  Zaradi narave zdravljenja bolnikov z rakavimi boleznimi v področju glave in vratu tesno sodelujemo z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, kjer se ti bolniki zdravijo z obsevanjem in kemoterapijo. V prihodnosti pa upamo, da se bo v UKC Maribor izvajalo kompletno zdravljenje rakavih bolnikov. Prav tako dobro sodelujemo z ORL klinikama v Zagrebu in ORL kliniko v Rijeki. Oddelek je istočasno odprt v mednarodni prostor, kar se kaže v sodelovanju z različnimi ustanovami in priznanimi posamezniki v svetu. Oddelek predstavlja učno ustanovo Medicinske fakultete v Mariboru.

 

Letno se na oddelku zdravi več kot 2500 hospitaliziranih bolnikov, opravimo pa tudi več kot 29.000 ambulantnih pregledov.

 

/doc. dr. Bogdan Čizmarevič dr. med./

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Text

Predstojnik oddelka:

doc. dr. Boštjan Lanišnik, dr. med.,

tel.: 02/321 16 27 (tajništvo)

Text

Strokovni vodja zdravstvene nege oddelka:

Andreja Trdin, dipl. m. s.,

tel.: 02/321 16 35

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%