ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Oddelek za endokrinologijo in diabetologijo

Začetek diabetologije sega v leto 1956, čeprav je bil odsek ustanovljen leta 1979.

 

Sprva je število sladkornih bolnikov naraščalo od 50 do 100 bolnikov na leto, v zadnjem času pa sprejmejo vsako leto že 500 do 600 novih bolnikov. Diabetologi pripisujejo to povečevanje boljšemu življenjskemu standardu, stresnim dejavnikom in boljši diagnostiki. Razen tega je med prebivalstvom razširjena uporaba merilnikov krvnega sladkorja. Menijo, da tako odkrijejo kar tretjino novih sladkornih bolnikov. Pravočasno odkritje in zdravljenje ter preprečevanje akutnih in kroničnih zapletov pa je najpomembnejše. Zaradi velikega števila bolnikov so prenesli spremljanje bolnikov, ki se zdravijo z dieto in zdravili, na družinske zdravnike, težje sladkorne bolnike na inzulinski terapiji in bolnike s kroničnimi zapleti pa zdravijo v bolnišnici, ambulantno in hospitalno. V okviru oddelka deluje tudi šola za sladkorne bolnike, saj je samonadzor izredno pomemben.

 

Zaradi novih meril za GDM (gestacijska sladkorna bolezen) se je zelo povečal pritisk na diabetološko ambulanto, kjer strokovnjaki dodatno pregledajo 50 nosečnic tedensko.

 

Oddelek ima 26 postelj, na katerem letno hospitalizirajo več kot tisoč bolnikov, povprečna ležalna doba pa je nekaj manj kot devet dni.

 

Priporočila za napotitev bolnika k internistu endokrinologu

http://endodiab.si/wp-content/uploads/sites/2/2015/12/Napotitevbolnikakinternistuendokrinologu.pdf 

 

 Posodobljena priporočila (1.2 MB)

 

 

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik oddelka:

Prim. Miro Čokolič, dr. med.

Tel: 02 / 321-22-50

 

Image
Text

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Ksenija Šipek, dipl. m. s.

Tel: 02 / 321-29-06

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%