ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

 

 

 

Oddelek za nuklearno medicino je razdeljen v štiri funkcionalne enote:

  • Scintigrafsko diagnostiko
  • Ambulanto za bolezni ščitnice (tirološka ambulanta)
  • Laboratorij
  • PET-CT diagnostika

Na scintigrafski diagnostiki opravljamo različne preiskave s pomočjo radioaktivnih izotopov (radiofarmakov), ki jih vbrizgamo v veno in nato snemamo kopičenje teh snovi v različnih organih. Doza sevanja, ki jo prejmejo bolniki je relativno majhna in ne predstavlja nevarnosti za zdravje.

 

Najpogostejše so preiskave srca, pljuč, ledvic, prebavil in možganov.

Scintigrafske preiskave prikažejo predvsem funkcijo organov, medtem ko rentgenske in ultrazvočne preiskave prikažejo v glavnem obliko in strukturo organov.

 

Pogosto je potrebno različne preiskave kombinirati. Preiskave trajajo različno dolgo, odvisno od organa, ki ga slikamo. Na dan preiskave svetujemo pitje večje količine tekočin, da se radioaktivni izotopi hitreje izločijo iz telesa.

 

V tirološki ambulanti opravljamo odvzeme krvi, preglede ščitnice in ultrazvok ščitnice, citološke punkcije ter kontrolne preglede in zdravljenje vseh bolezni ščitnice razen rakastih, ki se zdravijo na onkološkem inštitutu v Ljubljani.

 

V laboratoriju opravljamo preiskave ščitničnih hormonov, ščitničnih protiteles, alergološke preiskave in določanje nekaterih drugih hormonov (kortizol, inzulin). Seznam preiskav, ki jih izvajamo v laboratoriju nuklearne medicine:  SEZNAM (89 KB)

 

PET-CT diagnostika je podobna scintigrafski diagnostiki, vendar uporablja kot radiofarmake pozitronske sevalce (18-F) in glukozo. V glavnem se uporablja za prikaz malignih tumorjev, pa tudi nekaterih nevroloških obolenj. Enota se nahaja v zgradbi novega Onkološkega oddelka.

Navodila in priloga za naročanje pacientov na PET-CT preiskavo:

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Text

Predstojnik oddelka:

Mitja Topalovič, dr. med.

Tel: 02 / 321-24-04

Text

Strokovni vodja zdravstvene nege oddelka:

Gorazd Pisnik, mag. varne prehrane, dipl. zn.

tel.: 02 / 321 24 96

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%