ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Na Oddelku za pljučne bolezni obravnavamo bolnike, ki potrebujejo diagnostiko in zdravljenje pljučnih in alergijskih bolezni ter tuberkuloze.


Bolnišnični obravnavi bolnikov je namenjeno 53 postelj, razporejeno v dveh nadstropjih. Dve sobi sta namenjeni intenzivnejši negi in opazovanju težjih bolnikov, dve sobi sta namenjeni izolaciji bolnikov z aktivno tuberkulozo, ki so kužni. Na oddelku je tudi soba za zdravljenje s sistemsko kemoterapijo obolelih za pljučnim rakom.


Večino diagnostičnih in terapevtskih postopkov izvajamo v prostorih oddelka, nekatere pa tudi v UKC Maribor ( radiološke preiskave, specialistične preglede drugih strok, bronhoskopske posege z laserjem ).


Na oddelku je 53 postelj, ki so razporejene v dveh nadstropjih. Na oddelku je skupno 15 sob. Od tega so 4 sobe s 6 bolniškimi posteljami, 9 sob s 3 bolniškimi posteljami in 2 sobi z 2 posteljama, ki so predvidene za intenzivnejše opazovanje in spremljanje najtežjih oz. vitalno ogroženih bolnikov.


Bolnikom v UKC zagotavljamo redno konzilijarno službo, izvajamo tudi bronhoskopije pri hudo bolnih v intenzivnih enotah in na drugih oddelkih.


Ambulantno dejavnost izvajamo v ambulantnem centru v pritličju stavbe, kjer se nahajajo sprejemna ambulanta, internistična – alergološkopulmološka ambulanta in onkološka ambulanta..


Oddelek ima svoj rentgen, laboratorij za meritve pljučne funkcije in laboratorij za osnovne laboratorijske preiskave.


Na oddelku izvajamo:

 • Rentgenograme prsnih organov
 • Osnovne laboratorijske preiskave (kompletna krvna slika, plinska analiza arterijske krvi, kompletni urin)
 • Meritve pljučne funkcije (spirometrija, difuzija, telesna pletizmografija, metaholinski test)
 • Endoskopske preiskave dihal (bronhoskopija)
 • Alergološko testiranje
 • Ultrazvočne preiskave rebrne mrene
 • Multidisciplinarne konzilije :

  1. Pulmološko - radiološko - kirurško - onkološki konzilij ( namenjen za obravnavo bolnikov s pljučnim rakom )
  2. Pulmološko – radiološko – revmatološki konzilij ( namenjen za obravnavo bolnikov z intersticijsko  prizadetostjo pljuč )

 • Šolo za bolnike z obstruktivnimi pljučnimi boleznimi (šola astme in KOPB)
 • Laboratorij za motnje dihanja med spanjem

Hospitalno zdravljenje
Za bolnike na oddelku skrbijo sobni zdravniki, medicinske sestre in zdravstveni tehniki ter fizioterapevt. Na vsakodnevnih vizitah je prisoten celotni tim, ki je vključen v obravnavo bolnika. Enkrat tedensko je skupna oz. glavna vizita, na kateri je prisoten predstojnik oddelka, sobni zdravnik, medicinske sestre in zdravstveni tehniki ter fizioterapevt. Ob vizitah se trudimo spoštovati bolnikovo zasebnost in skrbimo za tajnost podatkov.

Ambulantna dejavnost
Sprejemna ambulanta deluje 24 ur na dan.


Za sprejem v bolnišnico bolniki potrebujejo:

 • veljavno napotnico osebnega zdravnika
 • v primeru nujnega sprejema v bolnišnico lahko napotnico v 24-ih urah po sprejemu dostavijo svojci
 • letna napotnica za ambulantno vodenje ni ustrezna za nepredviden sprejem
 • razpoložljivo zdravstveno dokumentacijo o predhodnem zdravljenju

Na vpogled prinesite s seboj tudi zdravila, ki vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik. Ob sprejemu boste potrebovali predmete za osebno higieno ( zobna ščetka, glavnik, osebna kozmetika), očala, slušni aparat, po želji copate, nogavice in jutranjo haljo.


V bolnišnico, če je možno, ne prinašajte dragocenosti in večje vsote denarja. V primeru, da imate ob sprejemu pri sebi večjo vsoto denarja in vredne predmete jih lahko hranite v sefu, ki je na razpolago na oddelku. Za lastnino, ki jo hranite v sobi odgovarjate sami.

Internistična – alergološko-pulmološka ambulanta: deluje vsak dan med 7.30  in 11.30  uro, v sredo pa tudi popoldan 14.30 do 17.30 ure.

Onkološka ambulanta: deluje vsak dan v dopoldanskem času

Za pregled v naših ambulantah se lahko naročite vsak delovni dan po telefonu od 12.30 do 13.30 ure na telefonsko številko 02 603 6432.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnica oddelka:

asist. Dušanka Vidovič, dr. med.

specialistka interne medicine in pnevmologije

 

 

Strokovna vodja za zdravstveno nego:

Maja Božič, dipl. m. s.

Text

Tel:oddelek: 02 / 603 64 00; ambulantni center: 02 / 603 64 32

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%