ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Oddelek za revmatologijo je drugi specializirani oddelek za bolnike z revmatskimi boleznimi v Sloveniji. Ima 29 postelj na katerih se zdravijo bolniki z vnetnim revmatizmom, sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi, sistemskimi vaskulitisi, del postelj pa je namenjen tudi splošnim internističnim bolnikom. V sodelovanju z Oddelkom za laboratorijsko diagnostiko ter drugimi oddelki v bolnišnici (Oddelek za nefrologijo, Oddelek za plastično kirurgijo) smo sposobni diagnosticirati tudi najzahtevnejše sistemske avtoimunske bolezni. Na oddelku se izvaja zdravljenje po najsodobnejših metodah, vključno z uporabo bioloških zdravil za zdravljenje težjih oblik vnetnih sklepnih bolezni. Razvita je ultrazvočna diagnostika sklepnih bolezni z možnostjo hkratne intraartikularne aplikacije zdravil. Razvili smo tudi diagnostiko sinovijske tekočine, tako citološke, biokemične in imunološke preiskave, posebnost našega oddelka pa je tudi možnost diagnosticiranja s kristali povzročenih vnetnih sklepnih bolezni s pomočjo polarizacijskega mikroskopa. Na razpolago imamo možnost dnevnih in enodnevnih hospitalizacij. Na ta način zdravimo zlasti kronične bolnike s sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi in vaskulitisi (zdravljenje s citostatiki) ter bolnike z težjimi vnetnimi sklepnimi boleznimi (zdravljenje z biološkimi zdravili). Zdravniki oddelka izvajajo redno konziliarno službo enkrat tedensko za potrebe drugih oddelkov bolnišnice.

 

Ambulantna in konzilijska dejavnost

Revmatološka ambulanta deluje vsakodnevno s polnim delovnim časom. Namenjena je pregledom kroničnih revmatoloških bolnikov, enkrat tedensko pa opravljamo prve preglede za potrebe celotne regije.

V ambulantno dejavnost sodi tudi intraartikularna aplikacija zdravil ter ultrazvočna dejavnost, ki se vrši dvakrat tedensko - v ponedeljek in petek od 8.00 do 12.00 ure.

Za kronične revmatološke bolnike je možna tudi ambulantna fizikalna terapija, ki se izvaja v enoti za fizikalno terapijo na oddelku.

Na Oddelku za revmatologijo se enkrat mesečno vrši revmatološko-ortopedski konzilij na katerem predstavljamo najtežje bolnike z vnetnim revmatizmom, ki potrebujejo kirurške posege.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Textpic

Predstojnik oddelka:

doc. dr. Iztok Holc, dr. med.

Tel: 02 / 321-24-00

Textpic

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Jasna Trebješanin Perdija, dipl. m. s.

Tel: 02 / 321-24-95

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%