ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo

Kirurgija se je sprva razvijala kot enotna stroka, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je začela cepiti v specialne veje.

Oddelek za splošno kirurgijo je tako formalno nastal leta 1965, ko je predstojniške naloge prevzel prim. Janko Držečnik, dr. med., starosta mariborskih kirurgov, poliglot, mislec in ljubitelj slovenske medicinske besede.

Zdaj ima oddelek razvito hospitalno in funkcionalno dejavnost ter ambulantno specialistično službo. Oddelek ima 92 postelj, med njimi šest v enoti za intenzivno nego odraslih bolnikov in šest postelj na otroški kirurgiji. Na oddelku obravnavajo na leto več kot 3200 bolnikov. Povprečna ležalna doba je 7,9 dneva. Težišče strokovnega dela na oddelku je v zdravljenju čedalje pogostejših rakavih obolenj in doslednem uvajanju laparoskopskih in minimalnih operativnih posegov. Pregled operativnih posegov pove, da na oddelku opravijo največ operacij želodca in dvanajstnika, operacij ozkega in tankega črevesa, operacij anusa in perinealne regije, naraščajo pa tudi najzahtevnejši posegi na hepatobiliarnem sistemu in pankreasu. Prav oddelek za abdominalno kirurgijo se aktivno vključuje v prizadevanja za pridobitev kliničnega statusa, ob delu z bolniki skrbijo tudi za pedagoško, publicistično in raziskovalno dejavnost.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik oddelka:

prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med.

Tel: 02 / 321-12-29

 

 

Text

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Renata Vrščaj, mag. zdr. - soc. manag.

Tel: 02 / 321-12-89

Text

 

Tajnica oddelka

Silva Škrlec, viš. uprav. del.

Tel.: 02 / 321-13-01

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%