ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Za krvodajalce

V Sloveniji  je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953. Krvodajalstvo je humano dejanje s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Krvodajalci z dajanjem krvi zagotavljajo in omogočajo nemoteno delovanje zdravstva.  Zato je potrebno poudariti  pomen krvodajalstva v družbi in oddati  zahvalo vsem krvodajalcem in organizatorjem krvodajalstva za njihovo solidarnost in nesebičnost pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi.

Zakaj darujemo kri?

Kljub izrednemu napredku medicine danes še vedno ni na voljo umetne krvi. Edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila je zdrav človek. Ko potrebujemo  kri kot zdravilo odvisni smo od krvodajalcev in zadostnih zalog krvi. Krvodajalstvo je torej humano dejanje, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti.

 

Kdo lahko daruje kri?

Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kg. Ženske lahko dajo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece. Pred dajanjem krvi krvodajalca pregleda zdravnik in na podlagi določenih kriterijev se odloči ali ta lahko da kri ali ne. Zavrnitev krvodajalca je lahko začasna ali trajna.

 

Kri nikoli ne smejo dati: osebe, okužene z virusom HIV, in njihovi spolni partnerji; osebe, ki so si kadar koli vbrizgavale droge; moški, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi; osebe, ki za spolne odnose prejemajo plačilo ali drogo in osebe, okužene z virusom zlatenice (hepatitis B in C).
Začasna zavrnitev je možna v primeru slabega počutja, slabokrvnosti, jemanja antibiotika v zadnjih dveh tednih, virusne ali bakterijske okužbe, neurejenega krvnega pritiska in drugih vzrokov po presoji zdravnika. 

 

Kaj morate vedeti pred dajanjem krvi?

Pred dajanjem krvi se morate počutiti zdravi. Nikakor na odvzem ne pridite  tešči,  pojejte nemasten obrok npr. kruh z marmelado, keks, čaj, sadni sok ali kavo. Z dajanjem krvi ne sme biti ogroženo zdravje krvodajalca temveč mora biti zagotovljena njegova varnost. Istočasno mora biti zagotovljena varnost bolnika, ki bo prejel vašo kri ali krvni pripravek pridobljen iz odvzete krvi.

 

Kje in kdaj lahko darujete kri?

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor

UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor,

Tel.: (02) 321 22 71

Ponedeljek: 7.00-11.00

Torek: 7.00-17.30

Četrtek: 7.00-11.00

 

Terenske krvodajalske akcije izvajamo po letnem planu, praviloma ob sredah in petkih.

 

Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, 2250 Ptuj,

Tel.: (02) 749 14 37

Torek: 7.00-11.00

Četrtek: 7.00-11.00

 

Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota, Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, 9000 Murska Sobota,

Tel.: (02) 512 31 00

Ponedeljek: 7.00-11.00

Četrtek: 7.00-11.00

 

Kako poteka odvzem krvi?

Poleg odvzema polne krvi opravljamo še odvzeme plazme, kar imenujemo plazmafereza in odvzeme posameznih celičnih komponent krvi, kar imenujemo citafereza.

 

Odvzem polne krvi traja približno 5 do 10 minut in se odvzame 450 ml krvi, kar je največ 13% celotnega volumna krvi in je neškodljivo za dajalca. Kri se zbira v zaprt sistem plastičnih vrečk, ki pozneje omogočajo predelavo krvi v krvne komponente. Iz ene enote odvzete krvi lahko pridelamo koncentrirane eritrocite, koncentrirane trombocite in plazmo. Na ta način lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom, a bolnik prejme samo tisti del krvi, ki ga resnično potrebuje.

 

Plazmarefeza je postopek zbiranja plazme s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo plazmo in vrnemo krvne celice nazaj v krvni obtok. Krvodajalcu odvzamemo okoli 500 ml plazme in poseg traja približno pol ure. Krvodajalec lahko pride ponovno na odvzem plazme že po 14 dneh. V enem letu lahko krvodajalec daruje do 15 litrov plazme.

 

Citafereza je postopek ločevanja in zbiranja krvnih celic s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem odvzamemo polno kri, izločimo želene krvne celice, ostale sestavine krvi pa postopno vračamo nazaj v krvni obtok. Citafereza je daljši postopek in traja približno 90 minut.

 

Avtotransfuzija je postopek, pri katerem sta dajalec in prejemnik ena in ista oseba, kar pomeni, da je bolnik sam sebi krvodajalec.  Predoperativna avtotransfuzija je alternativni način transfuzijskega zdravljenja, ko bolniku odvzamemo lastno - avtologno kri, jo ustrezno shranimo in transfundiramo bolniku med ali po načrtovani operaciji. Najpogosteje se za avtotransfuzijo odločamo pri planiranih ortopedskih operacijah in redkeje pri senzibiliziranih bolnikih za katere ni možno zagotoviti skladne krvi.Bolniku običajno odvzamemo eno do dve enoti krvi 2-3 tedne pred načrtovanim operativnim posegom. Predpišemo mu preparate železa in svetujemo jemanje še po operaciji. Priporočamo, da osebni zdravnik predpiše preparate železa že pred prvo avtotransfuzijo.

Bolniku ne odvzamemo kri za avtotransfuzijo v kolikor je srčni bolnik po prebolelem srčnem infarktu v zadnjih 6 mesecih, po možganski kapi, z motnjami srčnega ritma, slabokrvnosti, neurejeni arterijski hipertenziji, sladkorni bolezni na inzulinu in na antikoagulantni terapiji. Lastna kri je še vedno najvarnejša kri. Zato je potrebno vsem, ki bodo operirani in se pri tem predvideva večja izguba krvi, priporočiti ta način zdravljena, kar je naloga zdravnika operaterja  in/ali osebnega zdravnika.

 

Po odvzemu krvi

Po odvzemu krvi vam mesto vboda  tesno povijemo, da preprečimo podkožno krvavitev. Povoj na roki obdržite vsaj dve uri.V jedilnici postrežemo z obrokom, ki je v našem centru še vedno dobra stara kranjska klobasa. Možno je seveda dobiti drugo obliko malice, tudi vegetarijansko, ter pijačo kot je sok, kava, čaj. Priporočamo vam, da čez dan zaužijete čim več tekočine.

 

Ko nas po odvzemu zapuščate, vedite, da ste naredili VELIKO stvar!

Hvala vsem ki ste se odločili darovati kri in s tem pomagati bolnemu otroku, mami, očetu, babici, prijatelju in mogoče že jutri svojemu najbližjemu. Zato pridite spet  v Ljubljansko pet  mogoče v družbi prijatelja, ki se bo tudi odločil za darovanje krvi.

 

Svetovanje

 

V primeru nejasnih ali patoloških rezultatov testiranja, krvodajalca obvestimo in po potrebi povabimo na razgovor. Velikokrat se krvodajalci zatečejo k nam po pomoč ko imajo zdravstvene težave. V tem primeru jim svetujemo in pomagamo koliko nam to dopušča stroka.

 

Kontaktne osebe za svetovanje:   

Lidija Lokar, dr.med.   

Bojana Bizjak, dr.med.   

Erika Kavaš, dr.med    

Božislava Majcen Vivod,dr.med.


Urnik:

torek        10.00 – 11.00   

četrtek     10.00 – 11.00

 

Kontakt: infoping@ukc-mbpong.si

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Text

Predstojnica centra:

Bojana Bizjak, dr. med. 

e-mail: bojana.bizjak@ukc-mb.si

 

 

Text

Strokovni vodja zdravstvene nege centra:

David Felser, dipl. zn., spec. manag.

Tel.: 02 / 321-29-71

 

 

Text

Tajnica centra
Sebastijan Zamuda, komerc.
tel.: 02/321-29-57

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%