ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Delovni čas

  • vsak delovnik od ponedeljka do petka med 7:30 in 15:00 uro

 

Odvzem venske krvi 

Odvzem venske krvi je odvzem krvi iz vene na roki, ki ga opravljajo strokovno usposobljene diplomirane medicinske sestre. Pred odvzemom mora biti preiskovanec tešč vsaj 8 ur (priporočeno je 12 ur), lahko pa v tem času zaužije vodo. Pred posegom je priporočeno počivati vsaj 20 minut. 

Odvzem krvi poteka po strokovno določenih korakih. Uporabljamo sisteme, ki zagotavljajo preiskovancu in osebju največjo možno zaščito pred poškodbami ali infekcijo. Epruvete za odvzem krvi se razlikujejo po velikosti in po vrsti dodatkov. Število naročenih preiskav ne odraža vedno tudi količine potrebne krvi. Zaposleni na oddelku stremimo za tem, da vsem preiskovancem opravimo potrebne preiskave iz najmanjše možne količine krvi. 

V ambulanti dobite vsa potrebna navodila tudi o tem, kje oddate vzorce urina ali blata. 

 

Odvzem kapilarne krvi 

To je odvzem kapilarne krvi, običajno iz prsta, redkeje iz uhlja. Kapilarno kri odvzemamo sladkornim bolnikom za določitev krvnega sladkorja in otrokom. Izjemoma opravimo odvzem kapilarne krvi, če so žile preiskovanca zelo poškodovane ali pa rabimo majhno količino krvi. Kadar je naročeno večje število preiskav odvzamemo vedno vensko kri. 

 

Odvzemi za druge laboratorije bolnišnice ali zunanje laboratorije 

Kadar imate več napotnic za odvzem krvi, jih pokažite v pisarni laboratorija. Kri vam odvzamemo hkrati za naš laboratorij in laboratorije naše bolnišnice, pa tudi za laboratorije izven naše ustanove. 

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik oddelka:

mag. Maksimiljan Gorenjak, mag. farm., spec. med. biokem.

Tel: 02 / 321-22-21

Text

Tajnica oddelka
Hedvika Majerič
tel.: 02/321-22-19

Text

Glavna laboratorijska inženirka oddelka:

Bernarda Jevšnikar, dipl. inž. kem. tehn.

Tel: 02 / 321-22-21

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%