ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Za bolnike in svojce

 

KAKO PRIDEM DO ODDELKA ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO?

 

Naš naslov je:

  • ODDELEK ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO UKC MARIBOR
  • TEL. 0386 2321 2221
  • FAX. 0386 2332 4864
  • LJUBLJANSKA ULICA 5
  • 2000 MARIBOR
  • SLOVENIJA

Na vhodu bolnišnice je oglasna tabla, ki usmerja proti stavbi ob kirurški stolpnici (1A), v prvo nadstropje.
 
 

KJE SE OGLASIM Z NAPOTNICO, KAKO DOBIM IZVID? 

Na Oddelku za laboratorijsko diagnostiko opravljamo preiskave za bolnike UKC Maribor, za ambulantne bolnike in za samoplačnike.

  

  • Preiskave se naročijo na DELOVNI NALOG. Na njem morajo biti zapisani podatki o bolniku, želene preiskave, naročnik preiskav in telefonska številka naročnika.
  • Samoplačniki ne potrebujejo napotnice, za vrsto želene preiskave in plačilo se dogovorijo v pisarni oddelka.

  

Pred odvzemom krvi se zglasite v pisarni laboratorija (prvo nadstropje MFT III), kjer oddate napotnico. Pisarna prične z delom ob 7. uri zjutraj! 

 

Izvide pošiljamo v vse ambulante in oddelke UKC Maribor. Čas izdaje izvida je odvisen od zahtevanih preiskav. Izvide dvignete s potrdilom, ki ga dobite po odvzemu v ambulanti ali z zdravstveno izkaznico. 

 

Običajno priporočamo odvzem krvi tri delovne dni pred obiskom specialistične ambulante. Tako so izvidi sveži, hkrati pa so v treh dneh poslani do zdravnika, ki jih je naročil. Nekaterih preiskav ne izvajamo vsak dan; to so predvsem imunološke, proteinske, hormonske in toksikološke preiskave, preiskave s pomočjo pretočne citometrije in analize kovin. 

Informacije so na voljo v pisarni laboratorija na telefonski številki 02 321 2221 ali v posameznih laboratorijih Oddelka za laboratorijsko diagnostiko. 

 

KDAJ IN KJE MI ODVZAMEJO VZORCE KRVI, URINA ALI BLATA? 

Odvzem krvi opravljamo med 7.30. in 15. uro. Nujni odvzemi so možni do 15.00. ure. 

 

Bolniki oddate dokumentacijo v pisarni laboratorija. Pred odvzemom počakate v čakalnici, v ambulanto vas pokličemo po zvočniku. Vzorce krvi vam odvzamemo v oddelčni ambulanti ali pa vas sestre napotijo do urinskega laboratorija, kjer oddate vzorce urina ali blata. 

 

Izvide običajno izdamo ali pošljemo še isti dan po odvzemu krvi. Izvide pošiljamo vsem ambulantam UKC Maribor. 

 

Vse informacije v zvezi z ambulantnimi odvzemi dobite v pisarni oddelka ali na telefonski številki 321 2221 od ponedeljka do petka med 7.30. in 14.30. uro. 

 

KAKO SE PRIPRAVIM NA PREISKAVE? 

Če ni drugače naročeno (posebne preiskave, dieta, zdravila), potem dan pred preiskavami ne pretiravate z različnimi aktivnostmi in uživate normalno prehrano. Od 8. ure zvečer dalje naj se ne uživa hrane, lahko pa pijete vodo. Na ta način zagotovimo, da ste ob odvzemu krvi tešči. Določena prehrana vpliva na fizikalne in biokemijske lastnosti krvi. Najpogostejša je lipemičnost krvi (zvečana vsebnost maščob), ki onemogoča izvedbo nekaterih preiskav, na določene pa vpliva v tolikšni meri, da rezultati niso realni. Na rezultate preiskav vpliva tudi pretiran vnos alkohola, velika fizična aktivnost (naporen trening), udarci (poškodbe) in uživanje določene hrane (pesa, hren, rabarbara ipd). 

 

V poletnih mesecih je pomembno, da pijete dovolj tekočine (cca. 2 litra). 

 

V zimskem času (ali zelo hladnih dneh) je pred odvzemom potrebno ogreti roke, še posebej, če je naročen kapilarni odvzem krvi. Iz ohlajenih okončin sicer ne pridobimo zadostne količine krvi ali pa je potrebno punkcijo kože ponoviti. 

 

 

KAJ PA, ČE IMAM VEČ NAPOTNIC ZA PREISKAVE KRVI, URINA ALI BLATA? 

Kadar imate več napotnic za odvzem krvi, jih pokažite v pisarni laboratorija. Kri za druge laboratorije vam odvzamemo hkrati s krvjo za preiskave našega laboratorija .

 

Kadar imate naročene mikrobiološke preiskave urina (urin na Sanford) za Zavod za zdravstveno varstvo, lahko urin z napotnico oddate pri linici urinskega laboratorija. Urin za mikrobiološke preiskave oddate v sterilne posodice (Sanford posodice), ki so na voljo v lekarnah. 

 

Za preiskave blata izberete sumljive dele blata (krvave, črne) in jih prenesete v posebno posodico, ki jo dobite v lekarni ali pa pri linici urinskega laboratorija. V posodico oddate za lešnikovo velikost vzorca. 

 

Posodice z blatom za mikrobiološke preiskave za Zavod za zdravstveno varstvo oddate pri linici urinskega laboratorija. 

 

ZAKAJ MORAM PONOVNO NA PREISKAVE? 

V nekaterih primerih paciente pokličemo na ponovni odvzem krvi ali urina. Razlogi so različni. Najpogostejši razlog je razbitje epruvete ali druge posode med centrifugiranjem. Redke, vendar možne, so težave z dodatki v epruvetah, ki skrbijo, da kri ostane tekoča. Najmanjša koagulacija (strditev) krvi ima za posledico spremenjeno število celic v krvi. Možen razlog, da preiskovanca ponovno pokličemo v laboratorij, so tudi analitične težave, ko moramo zaradi napak v opremi ali reagentih ponavljati preiskave v takšnem obsegu, da nam zmanjka biološkega materiala za preiskavo. Pri nekaterih preiskovancih pa zaradi nepričakovanih vrednosti želimo določitve ponoviti iz novega (svežega) vzorca. 

 

ZAKAJ MI NE ODVZAMEJO KRVI PO 11. URI? 

Naš organizem je podvržen 24 urnim cikličnim spremembam. Te so lahko tako majhne, neopazne, lahko pa so tudi zelo velike. Uravnava jih večinoma hormonski sistem telesa, deloma pa na njih vplivamo s svojim načinom življenja. Opazne so predvsem spremembe koncentracij nekaterih velikih molekul v organizmu, še posebej hormonov. Da bi se izognili razlikam, ki so posledica odvzema krvi (urina) v različnem obdobju dneva, praviloma odvzamemo kri zjutraj med 7. in 10. uro. Ta časovni okvir se uporablja po vsej Evropi in ZDA. V tem času je tudi lažje ostati tešč. 

 

Nihanja nekaterih analitov (npr.ščitnični hormoni, železo, holesterol) so lahko v toku dneva zelo velika. Ob njihovem dolgotrajnem spremljanju (bolniki, ki so na dolgotrajnem zdravljenju) moramo zagotoviti, da ura odvzema ni razlog spremembam rezultatov meritev. 

 

ALI SEM OB 12. URI LAHKO TEŠČ? 

V laboratorijih velja, da je preiskovanec tešč samo do poldneva. Nekateri strokovnjaki smatrajo, da je organizem tešč le med 10. in 11. uro. Kasneje prične telo kljub temu, da nismo vnesli nobene hrane, z različnimi procesi presnove, ki simulirajo vnos hrane. Omenjeni procesi so zelo odvisni tudi od načina življenja (čas vstajanja, navade z jutranjim hranjenjem, aktivnosti 24 ur pred tem). Odgovor na vprašanje je torej negativen. Kljub temu, da nismo zaužili nobene hrane več kakor 24 ur, opoldne naš organizem ni tešč.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik oddelka:

mag. Maksimiljan Gorenjak, mag. farm., spec. med. biokem.

Tel: 02 / 321-22-21

Text

Tajnica oddelka
Hedvika Majerič
tel.: 02/321-22-19

Text

Glavna laboratorijska inženirka oddelka:

Bernarda Jevšnikar, dipl. inž. kem. tehn.

Tel: 02 / 321-22-21

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%